Meringue maken | recept

Toen ik vorige week in Frankrijk op vakantie was zag ik in elke vitrine van elke bakker wel meringue liggen, super lekker natuurlijk! Meringue is een soort schuimpje (laat dat -je er trouwens maar af want ze zijn meestal super groot) dat gemaakt is van opgeklopt eiwit en suiker. Je kunt ze vaak in de kleuren roze, wit en soms groen krijgen. Je kan ook zelf meringue maken, reken wel op een flinke armworkout ;-). Ik heb dit vandaag dan ook geprobeerd en ik denk dat ze aardig zijn gelukt.

Wat heb je nodig?

Voor 10 (kleine) meringuesDSC02657

  • 3 eieren (alleen het eiwit)
  • 150 gram fijne suiker
  • eventueel sprinkles om ze te versieren
  • (voedingskleurstoffen)
  • bakplaat + bakpapier
  • garde of staafmixer
  • kom
  • lepel
  • oven, voorverwarmd op 90 °C

Bereiding

Bekleed als eerste een bakplaat met bakpapier. Ik heb een siliconen muffin vorm (9 vormpjes) gebruikt en de bakplaat voor de restjes. De muffin vorm was geen succes! Toen ik de meringues eruit haalde zat er onderin alle gesmolten suiker, bij de restjes op de bakplaat was dit niet gebeurd. Ik raad het dus af om een muffin vorm te gebruiken! Wees er zeker van dat het keukengerij dat in aanraking komt met de eiwitten, vetvrij is. Dit kan je doen door het met een beetje citroensap schoon te maken.

Scheid daarna de eieren (als je dat nog niet gedaan had) en doe het eiwit in de kom. Eieren scheiden is niet zo heel moeilijk, er zijn 2 opties. Als eerste kan je een eierscheider gebruiken, dit is de makkelijkste manier. Heb je geen eierscheider? Geen probleem! Je kan ook de eierschaal gebruiken, breek de schaal doormidden en wissel het eigeel steeds van de ene naar de andere kant. Hierbij valt al het eiwit ervan af.

Wanneer al de eiwitten in de kom zitten moet je ze gaan kloppen, dit is het zware deel (behalve als je een staafmixer gebruikt, duh). Je blijft kloppen tot de eiwitten helemaal wit zijn geworden en er pieken in blijven staan. Als je het goed hebt gedaan kan je de kom ondersteboven boven je hoofd houden zonder dat het eruit valt, wees eerst wel zeker dat het goed stijf is anders zit je helemaal onder! DSC02658

Nu kan je er elke keer een lepel suiker bijgooien, maar blijf wel kloppen. Klop tussen de verschillende lepels steeds 20 tot 30 secondes zodat de suiker is opgelost. Als de alle suiker op is ziet het er ongeveer zo uit als op de foto, het is wit en erg kleverig, je kunt het nog steeds boven je hoofd houden zonder vies te worden (wel fijn, vind je niet?). Op dit punt zou je voedingskleurstof toe kunnen voegen, ik heb dit niet gedaanDSC02659

Schep nu de eiwitten op de bakplaat met een lepel.DSC02663 Wanneer je dat hebt gedaan kan je ze gelijk in de oven zetten of je kunt ze versieren. Ik raad het wel aan om sprinkels te gebruiken, anders kan het zijn dat het inzakt. Gebruik dan ook niet al te veel sprinkels.DSC02666Zet ze daarna in de oven voor 1 uur en 30 minuten, als je grotere meringue hebt zou je ze er misschien iets langer in moeten zetten. Ze zijn goed als de meringues droog aanvoelen en als ze niet verkleurd zijn, je moet ze niet in kunnen duwen.

Laat de meringue volledig afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt en daarna is het smullen! Veel succes en alvast eet smakelijk!

DSC02669

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s